Hogyan készíts szuper termékfotókat?

Milyen eszközökre lesz szükséged termékfotózáshoz?

A termékfotózásnál nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen a fotó, amint ezt már az előző cikkben is említettem. Most pedig nézzük milyen eszközökre lesz szükségünk ahhoz, hogy egy igazán remek fotó készülhessen, ami megállja a helyét az oldaladon.

Fényképezőgép

Elsősorban szükségünk lesz, egy fényképezőgépre én inkább ezt ajánlom a mobiltelefon helyett, nem feltétlen szükséges a legdrágábbat használni mielőtt bárki is megijedne, hiszen nem csak a fényképezőgépen múlik egy jó kép készítése. Lehetőség van már manapság bérelni is fényképezőgépet, ha esetleg valaki nem szeretne venni, akkor jó tudni, hogy van ilyen opció is. De ha már veszünk, érdemes olyan fényképezőgépet venni amivel RAW formátumba tudunk menteni, így lehetőségünk lesz a képek szerkesztésére és az utómunkára.

Állvány

Az állvány azért lesz fontos, mert, így még inkább precízebb, eredményesebb képeket tudunk készíteni. Sokáig tartani a fényképezőgépet amúgy is fárasztó és a kép még el is mosódhat. Ha borotvaéles képeket szeretnénk készíteni igen is szükséges az az állvány!

Fények

Ez a legnehezebb rész a dologban. A fény és tulajdonságainak megértése elengedhetetlen a fotózáshoz bármilyen eszközzel is dolgozunk.

A fény lehet mesterséges vagy természetes, kemény vagy lágy.

Ha kemény fényt alkalmazunk, akkor tárgyhoz viszonyítva kisméretű, irányított, élesebb, sötétebb árnyékot fogunk kapni.

Ha lány fénnyel dolgozunk, akkor a tárgyhoz viszonyítva nagyméretű fényforrásból származó, finom, halvány, minimális mennyiségű árnyékot kapunk. Szinte körülöleli a tárgyat.

 

Előnyösebb számunkra a tárgyfotózáshoz lágy, szórtabb, természetes fényt használni.

Szebben mutatnak a tárgyak, mint kemény mesterséges fénynél. Fontos, hogy megfelelő legyen a szoba érdemes olyan szobát választani, ami jó nagy ablakokkal rendelkezik, így még több természetes fényhez juthatunk.

Ha az ablakon betűz, a nap az mindenképp kemény fénynek számít, ami számunkra nem megfelelő, de egy fehér függöny segítségével ezt a problémát könnyedén orvosolni tudjuk.

Ha kevés fény áll rendelkezésünkre egyensúlyozzuk ki a fényt. Ezt megtehetjük úgy is, hogy kimegyünk a szabadba vagy egy fénysátor segítségével, de ha valami egyszerűbbre vágynánk, derítőlappal növelhetjük a tárgyra eső fényt. Ehhez elég egy fehér kartonpapír, amit akár ezüstszínű alufóliával bevonhatunk. Ha ezeket nem áll módunkban megvalósítani, akkor végső esetben vakut is használhatunk kis derítőlappal (fehér lappal, vagy akár egy fehér műanyagpoharat is rárakhatunk a vakura) Így mindenképp lágy fényt fogunk kapni. Egy sötétebb terméknél, hogy jól láthatók legyenek a részletek, elengedhetetlen a jó megvilágítás!

Háttér

Bármilyen semleges háttér megfelel a célnak. A lényeg, hogy elkülönítsük a tárgyat a háttértől.

(Például: Fehér, fekete, szürke, tégla mintás, színes papír, szövet, drapéria.) De, ha nem szereted az egyszerű dolgokat, feldobhatod a terméked pár kiegészítővel. Igaz, általában fehér háttér előtt érdemes termékfotót készíteni, hogy az érdeklődő figyelmét semmi ne vonja el. Erre a célra megfelelő egy nagyméretű fehérlap, amit rögzítsünk le. (pl: ragasszuk, le az asztalra vagy ahol éppen fotózunk.)

Persze háttér helyett használhatunk tárgysátrat is. Ezzel az eszköz segítségével mindenhonnan árnyékmentes képet fogunk kapni. Lágy, szórt fényt biztosít számodra. A tárgysátorban készített képek utólag is jól megmunkálhatók, körbevághatók képszerkesztő programmal és azonnal fel is tudod őket tölteni webáruházadba.
Légy bátor és kreatív! Ha mindent a leírtak szerint csinálsz, remek képeket fogsz készíteni webáruházadba! Amennyiben pedig profi segítségre lenne szükséged, keress fel minket bátran!

Major Kitti
Mozgókép és Animáció készítő